Login

Ingredienser til 1 kg humus:

  • Kikærter, tørrede, 400 g
  • Olivenolie, 95 g
  • Citroner, saft af, 2 stk
  • Hvidløg, 4 fed
  • Paprika, 4 g
  • Spidskommen, stødt, 12 g
  • Tahin, 60 g
  • Salt, ca 10 g

Tilberedning:

  1. Sæt kikærterne i blød i rigeligt vand i 8 - 16 timer (de udvider til det dobbelte)
  2. Skyl i koldt vand efter iblødsætning
  3. Kog i letsaltet vand i 1 time
  4. Skyl kikærterne i koldt vand
  5. Put kikærterne og hvidløg i en blender eller foodprocessor. Blend mens olien langsomt tilsættes. Alternativt køres kikærter og hvidløg igennem en kødhakker med fin skive og røres derefter sammen med olien.
  6. Der tilsættes vand til der opnås passende konsistens
  7. Tilsæt de øvrige ingredienser (paprika, spidskommen og tahin) og rør godt sammen
  8. Smag til med salt

Tip1: Kog evt. dobbelt portion kikærter og frys halvdelen ned. Resten af processen tager kun kort tid efter optøning.

Tip2: Tilberedt humus kan også fryses.

Ingredienser:

  • Iceberg, ½ stk
  • Mango, 2 stk
  • Ingefær, frisk, fintrevet, 2 spsk
  • Lime, saft af, 1 stk
  • Chile, rød, 1 stk

Tilberedning:

  1. Skær salaten i strimler
  2. Skræl mangoerne, skær kødet fri fra stenen og skær det ud i tern på ca. 1 cm
  3. Snit chilien fint
  4. Bland mango, salat og ingefær
  5. Vend salaten med limesaft
  6. Drys salaten med chili

God til f.eks. falafler.

Kilde: COOP

Ingredienser:

Salat

  • 2 hjertesalathoveder
  • 2-3 solmodne appelsiner
  • 1 granatæble
  • ½-1 salatløg eller forårsløg 
  • 50 g ristede pinjekerner
  • Frisk mynte

Dressing

  • Appelsinsaft
  • Granatæblesaft
  • Koldpresset jomfruolivenolie
  • Salt & friskkværnet sort peber

Tilberedning:

Hjertesalaten brydes i mundrette stykker, der lægges på et fad.

Appelsinerne skrælles og skæres i skiver, som fordeles over salaten.

Granatæblet mases hårdt mod et skærebræt, så kernerne løsner sig hele vejen rundt. Derefter skæres det midt over, i en dyb tallerken, og kerner og saft presser ud. Fjern alle hvide hinder. Fordel kernerne over appelsinsalaten, og gem saften til dressingen.

Skær løget i tynde skiver og fordel dem over salaten sammen med den friske mynte.

Rist pinjekernerne gyldne på en tør pande mens du pisker alle ingredienserne sammen til dressingen.

Fordel dressingen over salaten, og drys med de ristede pinjekerner, lige inden serveringen.

[Kilde: Annemad på DR2]

Ingredienser til 4 personer:

  • Olivenolie, 6 sp (+ noget til smøring)
  • Rødvinseddike (balsamico?) 3 sp
  • Sukker, 1 tsk
  • Timeanblade, 1 tsk
  • Rødbeder, 4 stk
  • Gedeost, 200 g
  • Rucola, 4 hånfulde

Tilberedning:

Skær rødbederne i tynde skiver, f.eks. med en mandolin.

Bland olie, eddike, Sukker og timean i en flad tallerken og krydres godt (salt og peber ?). Tilsæt de  skivede rødbeder og mariner i mindst 1 og gerne natten over.

Varm grillen i ovnen godt op. Krydder (salt og peber ?) godeost skiverne. Placer på en bageplade (med bagepapir) og grill i 2 - 3 minutter.

Fordel rødbederne på tallerkenerne. Gem marinaden. Læg noget rucola over, gedeost og mere rucola.

Hæld marinade over og server.

Pynt eventuelt med inddampet balsamico eddike (inddampet en smule så det bliver cremet).

Ingredenser til 500 g pesto:

  • 2 fed hvidløg
  • 1 spsk pinjekerner
  • 1/2 tsk groft salt
  • 2 dl god olivenolie
  • 3 spsk parmesanost
  • 3 spsk Pecorino ost
  • 1 bundt frisk basilikum

Den bedste pesto fås i en marmormorter.

Mas alle ingridienserne sammen i en morter og tilsæt olivenolie lidt efter lidt indtil resultatet bliver en kremet og ensartet pesto.

Skal det gå lidt hurtigt kan pestoen blandes i en blender, men ifølge den originale opskrift bevares smagsstofferne bedst hvis ingredienserne mases sammen i en morter.

Skal pestoen gemmes skal den dækkes af et lag olivenolie i et glas med låg på.

Til pasta: Når pastaen er kogt blandes den i gryden med pestoen og serveres straks.

Til andet: Pesto er ikke alene til pasta, men kan også spises

  • sammen med godt brød som snack eller til velkomstdrikken
  • som tilbehør til kød- eller fiskeforretten
  • som frisk og krydret kold sauce til nye danske kartofler

Fra JyllandsPosten den 23. maj 2007.