Login

Ingredienser:

Suppefond

  • 1 kylling
  • 1 løg
  • 2 gullerødder
  • evt. lidt porretop
  • evt. lidt persille
  • 2 laurbærblade
  • 1 spsk salt
  • 1½ - 2 liter vand

Mulligatawny suppe

  • 2 små finthakkede løg
  • 2 små porrer, skåret i fine skiver
  • 50 g smør
  • et skrællet æble i små tern, gerne Belle de Boskop eller andet madæble
  • tre stænger bladselleri, i tynde skiver
  • 1 teskefuld gurkemeje
  • 1 teskefuld stødt spidskommen
  • 1 teskefuld stærk karry
  • 1 spiseskefuld garam masala-krydderi
  • salt
  • en dåse flåede tomater
  • 1,4 l god hønsefond (fra denne opskrift)*
  • 75 g røde linser
  • 5-6 karryblade eller 2 laurbærblade
  • 4 let knuste kardemommefrø
  • en lille stang kanel
  • 2 hele nelliker
  • fintreven skal af lime eller citron (ikke overfladebehandlede)
  • saft af 2 limefrugter
  • ½ teskefuld tørrede chiliflager
  • 200 g kokosnøddemælk (=1 dåse)
  • 4 fed hvidløg i tynde skiver
  • 50 g smør til hvidløgene
  • Masser af frisk, hakket koriander ved siden af til at drysse over

Tilberedning:
Suppefond

Tilberedelse af fond tager ca. 1½ time.

  1. Kylingen sættes over i en gryde lille nok til at dække med 1½-2 liter vand sammen med de øvrige ingredienser til fonden
  2. Koges 20 minutter og skummes  jævnligt
  3. Kyllingen tages op og brystkødet og evt lår skæres af til senere færdigstegning
  4. Resten af kyllingen koger videre i ca. 40 minutter og skummes  jævnligt
  5. Fonden sies for urenheder

Mulligatawny suppe

Tilberedelse af mulligatawny suppen tager ca. 1½ time. Kan godt færdiggøres ½ - 1 time før servering.

  1. Steg forsigtigt løg og porrer i smør i 3-4 minutter til de er klare og let gyldne.
  2. Tilsæt bladselleri og æble og rør godt.
  3. Tilsæt gurkemeje, spidskommen, karry, garam masala og salt (begynd med 1 teskefuld og smag til efterhånden) og steg forsigtigt i 5 minutter.
  4. Tilsæt tomater og kog i 5 minutter.
  5. Tilsæt bouillion, og rør linserne i.
  6. Tilsæt karryblade eller laurbærblade, kardemommefrø, to hele nelliker, kanelstang og reven citrusskal.
  7. Lad suppen simre forsigtigt i 30 minutter, mens du indimellem skimmer eventuel skum af med en hulske eller stor ske.
  8. Mens suppen simrer, rister du forsigtig hvidløgsskiverne i smør til de er let gyldne. Pas på – får de for megen varme, giver de hele suppen en branket smag.
  9. Når linserne er kogt, så de gør suppen lidt tykkere, tilsætter du limejuice, chili og kokosmælk. Lad suppen simre i 5 minutter.
  10. Til sidst tilsætter du limejuice og hvidløgskiverne og det smør, de er ristet i, og serverer med frisk, hakket koriander ved siden af og et godt stykke brød, gerne bagt af surdej, til.
  11. Du kan eventuelt lune, terninger af kogt kyllingkød i suppen (men her foreslås nedestående metode).

Kyllingestykker

Tilberedelse af kyllinestykker tager ca. 15 minutter.

  1. Kyllingebrystene (og evt. lårene) steges færdig på en pande i smør
  2. Skæres i tern på ca. 1½ cm

Servering

Suppen serveres f.eks. med ris, kyllingestykkerne og koreander ved siden af sammen med f.eks. naan brød. Læg f.eks. ris og kyllingestykker i en tallerken og hæld suppen over. Drys med hakket koreander.

Mulligatawny suppe er en indisk suppe baseret på kylling, tomat og karry. I Danmark er den nok mest kendt som en af retterne i menuen til 90-års fødselsdagen.

*Brug ikke boullionterninger, men køb en færdig, frossen ren hønsekødssuppe

Kilde: forskellige opskrifter, men hovedkilden er http://www.aok.dk/restauranter-cafeer/artikel/opskrift-paa-indisk-mulligatawny-suppe-mod-vinterforkoelelse

Ingredienser

  • 300 g flækkede gule ærter
  • 1,5 l vand
  • 1 suppevisk
  • 1 kvist timian
  • 3 gulerødder
  • 4 kartofler
  • 2 porer
  • 250 g letsaltet svinebryst

Tilberedelse

Kog ærter og kødet sammen i ca. 1 time - og med suppevisken og timianen. Tag kødet, suppevisken og timianen op og pisk ærterne til en jævn mos med et piskeris.

Skær urterne i mundpassende stykker og kog dem i 5 minutter i suppen, smag til med salt og peber.

Servering

Skær kødet i skiver og server det til suppen med stærk sennep, rødbeder og groft rugbrød.

Skrevet af: Kjeld Koplev og formidlet via DR / Koplevs køkken

Ingredienser til 8 personer:

  • Olivenolie
  • Bacon, 4 skiver
  • Rødløg i små tern, 2 stk
  • Gulerødder i tern, 2 stk
  • Fennikel i tern, 1 stk
  • Bladselleri i tern, 2 stængler
  • Hvidløg i tynde skiver, 2 fed
  • Basilikum,  hele blade og snittede stængler, ½ bundt
  • Rødvin, 125 g
  • Tomater, hakkede, 2 ds
  • Squash, halveret og snittet, 2 stk
  • Savoykål, snittet, 300 g
  • Canellibønner, på dåse, 500 g
  • Kartoffel, små tern, 100 g
  • Kylling- eller grøntsags-bouillon, 900 g
  • Pastaskaller, tørret, 75 g
  • Olivenolie (mere)
  • Parmesan, revet
  • Persille, hakket

Tilberedelse:

  1. Start med en sofrito af grøntsagerne. Varm olie op på en pande og svits bacon, gulerødder,løg, selleri, fennikel, basilikum og hvidløg. Lad det simre i 15 - 20 minutter.
  2. Tilsæt vin og kog op. Tilsæt tomater og squash. Kog op og lad det simre yderligere 15 minutter til suppen tykner.
  3. Tilsæt kålen, kartoffel og bønnerne (inklusiv juice) og bouillon. Bring i kog og tilsæt pasta.
  4. Lad simre i 10 - 12 minutter indtil pastaen er klar. Evt. tilsættes mere vand eller bouillon.
  5. Smag til og tilsæt basilikumblade, gem lidt til pynt og tilsæt ekstra olivenolie.
  6. Server garneret med basilikumblade, persille og parmesan.
  7. Server gerne brød med smør eller olievenolie til suppen.

Kilde: Fra Pia mener det er en Jamie Oliver opskrift - i stil med denne.

Det kan nok diskuteres om daal er en suppe, for den er noget tykflydende af en suppe at være.

Ingredienser til 4 personer:

Daal:

  • Rapsolie, 90 g (1 dl)
  • Bananskallottelød (eller alm. skalotteløg), 200 g
  • Hvidløg, 2 fed
  • Chili, rød, 1 stk
  • Gulerod, 1 stk
  • Ingefær, frisk, 50 g
  • Madras karry, 14 g (2 sp)
  • Linser, røde, 250 g
  • Vand, 700 g
  • Salt, 9 g (1½ tsk)
  • Limeblade, 4 stk
  • Tomater, dåse, 250 g
  • Kokosmælk, dåse, 400 g
  • Citronsaft, 50 g (½ dl)

Topping:

  • Cherrytomater, 100 g
  • Koriander, frisk, 1/4 bundt
  • Skyr, 200 g
  • Mandler, saltede, hakkede, 50 g

Tilberedning:

  1. Varm olien i en stor gryde. Hak løg, hvidløg, ingefær og chili fint, og kom det i den varme olie sammen med karry. Lad det hele stege i 4-5 minutter, løgene skal ikke tage for meget farve.
  2. Skyl guleroden, skær den i små tern, og kom i gryden.
  3. Skyl linserne, og læg dem i gryden. Steg dem hurtigt af, og tilsæt vand, salt og limeblade. Har du ikke limeblade, så skræl 2 limefrugter og brug skallen i en stofpose (tubegaze).
  4. Kog linserne, til de har absorberet væden, tilsæt tomater og kokosmælk, og kog videre, til grøden har den rette konsistens. Smag til med salt og citronsaft.
  5. Top daalen med cherrytomater, hakkede saltede mandler, friske koriander og skyr. Server evt. topping som tilbehør. Brød er også godt til, f.eks. naan. Skyr kan evt. erstattes med hytteost (som på billedet).

Kilde: Mad&Bolig, som har den fra GRØD.

Denne opskrift er fra Jamie Oliviers bog "Jamies mad på 30 minutter".

Ingredienser til 4 personer:

Suppen

  • 1 kg modne cherrytomater på stilk, gerne både røde og gule
  • 4 store tomater
  • 1 frisk rød chili
  • 4 fed hvidløg
  • 2 små rødløg
  • 4 spsk balsamicoeddike
  • 1 lille bdt frisk basilikum
Servering
  • creme fraiche
  • olivenolie
  • havsalt
  • sort peber

Croutoner

  • 1 stort ciabattabrød
  • olivenolie
  • Salt
Guacamole
  • 1 håndfuld cherrytomater, blandede farver
  • 1-2 friske røde chilier
  • 1 håndfuld frisk koriander
  • 2 modne avocadoer
  • 2 lime
  • ½ fennikelknold
  • 1 gulerod
  • ½ agurk
  • ½ pakke grissini a 125 g eller andre brødstænger

Tilberedning

Suppe

Stil alle ingredienser og alt grej parat. Tænd ovnen på 220° og sæt en stor gryde over lav varme. Monter standardkniven i foodprocessoren.

Pluk tomaterne af stilkene, men lad nogle af de grønne toppe blive siddende. Skær store tomater i kvarter og fordel alle tomaterne i en bradepande. Dryp generøst med olivenolie og krydr med salt og peber. Flæk og udkern chilien og kom den op i. Kvas 4 pillede fed hvidløg i. Vend alt hurtigt sammen og sæt det på øverste rille i ovnen i 12-15 min.

Pil løgene, hak dem groft og kom dem op i den varme gryde med en sjat olivenolie og lidt salt. Skru op til middel varme og lad løgene stå og blive bløde; rør rundt af og til. Rør 4 spsk balsamico i løgene og lad den koge ind.

Tag bradepanden med tomater ud af ovnen og hæld det hele op i gryden med løg.

Hæld forsigtigt grøntsagerne fra gryden op i blenderen; det skal gøres i to omgange. Tilsæt næsten al basilikum, sæt låg på blenderskålen, læg et viskestykke over og blitz til ret grov konsistens. Hæld din tomatsuppe op i en stor serveringsskål efterhånden eller i en gryde for opvarmning før servering.

Bland alt godt til sidst, smag din tomatsuppe til med salt og peber.

Croutoner

Riv ciabattabrødet i 8 lige store stykker og ned i en anden bradepande. Hæld generøst med olivenolie over ledsaget af et nip salt og stil panden på nederste rille i ovnen.

Se til dem - hvis de er sprøde og gyldne, så sluk for varmen, men lad dem blive i ovnen og holde sig varme

Grønt knas og guacamole

Kvas en håndfuld cherrytomater på et stort spækbræt og hak tomatkødet fint sammen med 1-2 røde chilier og en håndfuld korianderblade, inkl. den øverste del af stilkene.

Skær avocadoerne i halve, fjern stenen og klem de halve avocadoer over et bræt, så kødet smutter ud af skallen. Smid skallerne ud. Drys 1 nip salt ud over kødet efterfulgt af saft fra 2 lime og hak alt fint sammen. Skrab det til side med kniven.

Skær ½ fennikelknold i både. Skræl guleroden, skær den i kvarter på langs og derefter i mindre bjælker. Gør det samme med agurken.

Drys lidt salt over, og anret grøntsagerne ved siden af guacamolen. 

Kom en håndfuld grissini i et glas og stil det på bordet sammen med brættet.

Servering

Serveres med cremefraiche, nogle basilikumblade og et dryp ekstra-jomfruolivenolie. Stil skålen på bordet sammen med en stabel suppeskåle og bradepanden med croutoner fra ovnen.

Guacamole serveres til suppen på en sidetallerken eller bagefter.