Login

Ingredienser til 6 - 8 personer:

Grundsuppe:

  • Oksebov, 1500 g
  • Løg, 200 g
  • Nelliker, 6 stk
  • Gulerødder, 100 g
  • Selleri, 150 g
  • Peberkorn, sorte, 1 stk
  • Dildfrø, 4 g
  • Laurbærblade, 2 stk
  • Salt, 36 g

Borsjtj suppen:

  • Gulerødder, 300 g
  • Rødbeder, 500 g
  • Persillerødder, 100 g
  • Hvidløg, 6 fed
  • Hvidkål, 500 g
  • Olivenolie, 60 g
  • Smør, 30 g
  • Allehånde, 2 g
  • Koriander, frisk, hakket, 3 spsk
  • Laurbærblad, 1 stk
  • Hvidvinseddike, 75 g
  • Tomatkoncentrat, 80 g
  • Dijonsennep, 20 g
  • Sukker, 14 g
  • Grundsuppe, 700 g

Tilberedning:

  1. Til grundsuppen fyldes 2 liter vand i en gryde og kødet koges deri. Skum jævnligt
  2. Imens pilles løgene og nellikerne stikkes i dem. Lægges i gryden med kødet sammen med de øvrige ingredienser til grundsuppen
  3. Koges mindst 1 time til kødet er mørt
  4. Imens grundsuppen koger tilberedes grøntsagerne til borsjtjen. Skræl gulerod, persillerod, selleri og rødbeder og skær dem ud i små tern. Snit hvidkålen i tynde strimler og skær den over et par gange.
  5. Sauter rodfrugter, hvidløgstern og kål i olie og smør og tilsæt krydderier, eddike, tomatpuré, dijonsennep og sukker.
  6. Tag kødet op af grundsuppen og læg det på et skærebrædt.
  7. Si grundsuppen og tilsæt den til de sauterede grøntsaager (i mængden angivet ingredienslisten). Lad det simre i 35 minutter.
  8. Skær kødet i passende stykker og tilsæt det til borsjtjen.
  9. Vend ingredienserne i borsjtjen og smag til med salt og peber.

Servering:

  1. Varm suppen godt igennem
  2. Server med
    • Finthakket forårsløg
    • Frisk revet peberrod
    • Frisk koriander
    • Creme fraiche, fed yoghurt eller lignende
    • Brød
  3. Der kan drikkes vodka til og synges vemodige russiske sange

 

 

Ingredienser:

Suppefond

  • 1 kylling
  • 1 løg
  • 2 gullerødder
  • evt. lidt porretop
  • evt. lidt persille
  • 2 laurbærblade
  • 1 spsk salt
  • 1½ - 2 liter vand

Mulligatawny suppe

  • 2 små finthakkede løg
  • 2 små porrer, skåret i fine skiver
  • 50 g smør
  • et skrællet æble i små tern, gerne Belle de Boskop eller andet madæble
  • tre stænger bladselleri, i tynde skiver
  • 1 teskefuld gurkemeje
  • 1 teskefuld stødt spidskommen
  • 1 teskefuld stærk karry
  • 1 spiseskefuld garam masala-krydderi
  • salt
  • en dåse flåede tomater
  • 1,4 l god hønsefond (fra denne opskrift)*
  • 75 g røde linser
  • 5-6 karryblade eller 2 laurbærblade
  • 4 let knuste kardemommefrø
  • en lille stang kanel
  • 2 hele nelliker
  • fintreven skal af lime eller citron (ikke overfladebehandlede)
  • saft af 2 limefrugter
  • ½ teskefuld tørrede chiliflager
  • 200 g kokosnøddemælk (=1 dåse)
  • 4 fed hvidløg i tynde skiver
  • 50 g smør til hvidløgene
  • Masser af frisk, hakket koriander ved siden af til at drysse over

Tilberedning:
Suppefond

Tilberedelse af fond tager ca. 1½ time.

  1. Kylingen sættes over i en gryde lille nok til at dække med 1½-2 liter vand sammen med de øvrige ingredienser til fonden
  2. Koges 20 minutter og skummes  jævnligt
  3. Kyllingen tages op og brystkødet og evt lår skæres af til senere færdigstegning
  4. Resten af kyllingen koger videre i ca. 40 minutter og skummes  jævnligt
  5. Fonden sies for urenheder

Mulligatawny suppe

Tilberedelse af mulligatawny suppen tager ca. 1½ time. Kan godt færdiggøres ½ - 1 time før servering.

  1. Steg forsigtigt løg og porrer i smør i 3-4 minutter til de er klare og let gyldne.
  2. Tilsæt bladselleri og æble og rør godt.
  3. Tilsæt gurkemeje, spidskommen, karry, garam masala og salt (begynd med 1 teskefuld og smag til efterhånden) og steg forsigtigt i 5 minutter.
  4. Tilsæt tomater og kog i 5 minutter.
  5. Tilsæt bouillion, og rør linserne i.
  6. Tilsæt karryblade eller laurbærblade, kardemommefrø, to hele nelliker, kanelstang og reven citrusskal.
  7. Lad suppen simre forsigtigt i 30 minutter, mens du indimellem skimmer eventuel skum af med en hulske eller stor ske.
  8. Mens suppen simrer, rister du forsigtig hvidløgsskiverne i smør til de er let gyldne. Pas på – får de for megen varme, giver de hele suppen en branket smag.
  9. Når linserne er kogt, så de gør suppen lidt tykkere, tilsætter du limejuice, chili og kokosmælk. Lad suppen simre i 5 minutter.
  10. Til sidst tilsætter du limejuice og hvidløgskiverne og det smør, de er ristet i, og serverer med frisk, hakket koriander ved siden af og et godt stykke brød, gerne bagt af surdej, til.
  11. Du kan eventuelt lune, terninger af kogt kyllingkød i suppen (men her foreslås nedestående metode).

Kyllingestykker

Tilberedelse af kyllinestykker tager ca. 15 minutter.

  1. Kyllingebrystene (og evt. lårene) steges færdig på en pande i smør
  2. Skæres i tern på ca. 1½ cm

Servering

Suppen serveres f.eks. med ris, kyllingestykkerne og koreander ved siden af sammen med f.eks. naan brød. Læg f.eks. ris og kyllingestykker i en tallerken og hæld suppen over. Drys med hakket koreander.

Mulligatawny suppe er en indisk suppe baseret på kylling, tomat og karry. I Danmark er den nok mest kendt som en af retterne i menuen til 90-års fødselsdagen.

*Brug ikke boullionterninger, men køb en færdig, frossen ren hønsekødssuppe hvis du ikke laver den selv som beskrevet ovenfor

Kilde: forskellige opskrifter, men hovedkilden er http://www.aok.dk/restauranter-cafeer/artikel/opskrift-paa-indisk-mulligatawny-suppe-mod-vinterforkoelelse

Det kan nok diskuteres om daal er en suppe, for den er noget tykflydende af en suppe at være.

Ingredienser til 4 personer:

Daal:

  • Rapsolie, 90 g (1 dl)
  • Bananskallottelød (eller alm. skalotteløg), 200 g
  • Hvidløg, 2 fed
  • Chili, rød, 1 stk
  • Gulerod, 1 stk
  • Ingefær, frisk, 50 g
  • Madras karry, 14 g (2 sp)
  • Linser, røde, 250 g
  • Vand, 700 g
  • Salt, 9 g (1½ tsk)
  • Limeblade, 4 stk
  • Tomater, dåse, 250 g
  • Kokosmælk, dåse, 400 g
  • Citronsaft, 50 g (½ dl)

Topping:

  • Cherrytomater, 100 g
  • Koriander, frisk, 1/4 bundt
  • Skyr, 200 g
  • Mandler, saltede, hakkede, 50 g

Tilberedning:

  1. Varm olien i en stor gryde. Hak løg, hvidløg, ingefær og chili fint, og kom det i den varme olie sammen med karry. Lad det hele stege i 4-5 minutter, løgene skal ikke tage for meget farve.
  2. Skyl guleroden, skær den i små tern, og kom i gryden.
  3. Skyl linserne, og læg dem i gryden. Steg dem hurtigt af, og tilsæt vand, salt og limeblade. Har du ikke limeblade, så skræl 2 limefrugter og brug skallen i en stofpose (tubegaze).
  4. Kog linserne, til de har absorberet væden, tilsæt tomater og kokosmælk, og kog videre, til grøden har den rette konsistens. Smag til med salt og citronsaft.
  5. Top daalen med cherrytomater, hakkede saltede mandler, friske koriander og skyr. Server evt. topping som tilbehør. Brød er også godt til, f.eks. naan. Skyr kan evt. erstattes med hytteost (som på billedet).

Kilde: Mad&Bolig, som har den fra GRØD.

Ingredienser

  • 300 g flækkede gule ærter
  • 1,5 l vand
  • 1 suppevisk
  • 1 kvist timian
  • 3 gulerødder
  • 4 kartofler
  • 2 porer
  • 250 g letsaltet svinebryst

Tilberedelse

Kog ærter og kødet sammen i ca. 1 time - og med suppevisken og timianen. Tag kødet, suppevisken og timianen op og pisk ærterne til en jævn mos med et piskeris.

Skær urterne i mundpassende stykker og kog dem i 5 minutter i suppen, smag til med salt og peber.

Servering

Skær kødet i skiver og server det til suppen med stærk sennep, rødbeder og groft rugbrød.

Skrevet af: Kjeld Koplev og formidlet via DR / Koplevs køkken

Ingredienser til 8 personer:

  • Olivenolie
  • Bacon, 4 skiver
  • Rødløg i små tern, 2 stk
  • Gulerødder i tern, 2 stk
  • Fennikel i tern, 1 stk
  • Bladselleri i tern, 2 stængler
  • Hvidløg i tynde skiver, 2 fed
  • Basilikum,  hele blade og snittede stængler, ½ bundt
  • Rødvin, 125 g
  • Tomater, hakkede, 2 ds
  • Squash, halveret og snittet, 2 stk
  • Savoykål, snittet, 300 g
  • Canellibønner, på dåse, 500 g
  • Kartoffel, små tern, 100 g
  • Kylling- eller grøntsags-bouillon, 900 g
  • Pastaskaller, tørret, 75 g
  • Olivenolie (mere)
  • Parmesan, revet
  • Persille, hakket

Tilberedelse:

  1. Start med en sofrito af grøntsagerne. Varm olie op på en pande og svits bacon, gulerødder,løg, selleri, fennikel, basilikum og hvidløg. Lad det simre i 15 - 20 minutter.
  2. Tilsæt vin og kog op. Tilsæt tomater og squash. Kog op og lad det simre yderligere 15 minutter til suppen tykner.
  3. Tilsæt kålen, kartoffel og bønnerne (inklusiv juice) og bouillon. Bring i kog og tilsæt pasta.
  4. Lad simre i 10 - 12 minutter indtil pastaen er klar. Evt. tilsættes mere vand eller bouillon.
  5. Smag til og tilsæt basilikumblade, gem lidt til pynt og tilsæt ekstra olivenolie.
  6. Server garneret med basilikumblade, persille og parmesan.
  7. Server gerne brød med smør eller olievenolie til suppen.

Kilde: Fra Pia mener det er en Jamie Oliver opskrift - i stil med denne.